Netrek Nexus banner

Netrek: het Internet als Nintendo

(Original article published in the dutch UNIX-Info magazine)

Het Internet wordt niet slechts ingezet voor serieuze doeleinden. Minder achtenswaardige activiteiten als het spelen van spelletjes via het Internet mogen zich verheugen op een snel stijgende populariteit.

Stel je voor: in de ruimte verdedig en verover je planeten samen met je 7 teamgenoten verspreid over het Europese continent, spelend tegen een 8 koppig Amerikaans team. Je schiet real-time in een cruiser een Amerikaan overhoop met photon torpedoes en een goed gerichte phaser. Zijn ruimteschip veranderd voor je ogen tot ruimtestof. Door de schade die tijdens het gevecht is opgelopen kun je nog slechts met een snelheid van warp 2 vliegen. Een repair planet is nergens te bekennen, maar gelukkig is de starbase van jouw team in de buurt, zodat de opgelopen schade aldaar hersteld kan worden. Fictie, of een aflevering van StarTrek? Geen van beiden. Welkom in de wereld van Netrek. Netrek is het eerste spel op het Internet dat het uiterste vergt van het reactievermogen. Snelle reflexen en anticipatievermogen gecombineerd met strategisch inzicht en teamwork zijn onontbeerlijk. Het unieke van Netrek is dat het een client-server georienteerd spel is. Met behulp van een client kun je een connectie maken met een van de tientallen Netrek-servers verspreid over de hele wereld en direkt meespelen. De client is een grafisch georienteerde interface en wordt bestuurd met zowel de muis als het toetsenbord. Er zijn clients voor vrijwel alle gangbare Unix-systemen, maar ook voor bijvoorbeeld MS-DOS compatibles, Amiga of Macintosh. Op ieder moment van de dag wordt er Netrek gespeeld, over de hele wereld zijn er naar schatting zo'n 1500 actieve spelers, en dit aantal groeit snel. Het is zeker niet eenvoudig om de beginselen van Netrek onder de knie te krijgen. Toch is het spelidee vrij eenvoudig. Ieder team beschikt over 10 planeten aan het begin van het spel. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk planeten van de tegenstander te veroveren. Aangezien er op planeten legers ontstaan die nodig zijn voor de verovering van een planeet, kan de tegenstander flink in de tang worden genomen.

Er bestaan vier rassen: de Federation, de Romulans, de Klingons en de Orions, die ieder een eigen kleur hebben. Ieder ras heeft een even groot territorium als het spel begint. Er spelen altijd slechts 2 rassen tegenelkaar. Er kunnen maximaal 16 mensen tegelijk meespelen, dus 8 per ras. Er bestaan verschillende typen ruimteschepen waar de speler uit kan kiezen als hij het spel betreed. Het aantal levens dat je krijgt is oneindig; als je doodgaat krijg je ogenblikkelijk een nieuw schip. Vijandelijke planeten kunnen worden veroverd door armies (legers) op te pikken met je schip en te droppen op de te veroveren planeet. Als alles goed gaat zal de planeet in het bezit van jouw team komen.

Voordat je legers mag vervoeren, moet je echter minstens een maar liefst twee tegenstander hebben uitgeschakeld zonder daarbij zelf te zijn uitgeschakeld. De tegenstander zal alles proberen om te voorkomen dat je de kans krijgt om een planeet te veroveren. Allereerst zullen je eigen planeten constant gebombardeerd worden door een lid van het vijandelijke team, waardoor legers schaars zijn. Ten tweede zullen er kamikaze-aanvallen op je worden uitgevoerd zodra de vijand vermoed dat je legers bij je hebt met als doel jou en je legers uit te schakelen. Lukt het je niettemin om heelhuids een vijandelijke planeet te bereiken, dan zal de vijand je in het slechtste geval opwachten en met aan flarden schieten. Er is een onmisbaar hulpmiddel om het veroveren van een planeet ietsje te vergemakkelijken, en dat is de mogelijkheid om te cloaken, ofwel jezelf onzichtbaar te maken. Je blijft echter wel zichtbaar op de galactical map (de radar). Het spel kent behalve deze schets nog vele andere facetten en een heel eigen taalgebruik. Van tijd tot tijd kan het er grof aan toegaan.

Meespelen en informatie

Om mee te spelen is allereerst een client nodig. Erg populair is de Paradise client. Vervolgens kun je contact maken met de Metaserver, waarop bijgehouden wordt op welke servers gespeeld wordt en met hoeveel spelers. Verbinding maken met een Netrek server doe je met
netrek -h een.netrek.host -p nr
waarbij achter -h de hostname komt, en achter -p het poortnummer. Ben je een nieuwe speler, dan moet je een naam en paswoord verzinnen. De beginnende speler doet er verstandig aan om de mededelingen in het welkomstscherm te lezen. Hier staat vaak uitgelegd hoe met medespelers gecommuniceerd kan worden, wat tips voor beginnende spelers, en meer uitgebreide beschrijvingen over schiptypes en de werking van de ranking. Netrek heeft een eigen nieuwsgroep, rec.games.netrek, alwaar vragen kunnen worden gesteld. Verder bestaan er vele Netrek WWW-pagina's met daarin informatie over de geschiedenis van Netrek, beschrijvingen van legendarische spelers als MUCUS PIG (door velen beschouwd als de beste speler ter wereld), uitgebreide besprekingen van taktische concepten, enorme scheldpartijen en veel meer.

De screenshots met spelsituaties zijn afkomstig van wormhole.ecst.csuchico.edu.

Ferry van het Groenewoud